BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
БУХАЛКОВИДЕН ПЛАВУН
БУХАЛКОВИДЕН ПЛАВУН
каталожен номер: 30270050
50 гр.
продукта не е в наличност

Минимално количество - 5 бр.
Единична цена: 4.00 лева
Цена на пакет от 5 бр.: 20.00 лева
20.00 лева
(€ 10.23)

Народни наименования
Махалчест плаун, обикновен плавун, плавун
Консервационен статус
Забранен за събиране от естествените находища!

Любопитни факти
Родовото латинско име произлиза от гръцките думи lycos, която означава “вълк” и podos – “лапа”, тъй като коренището му наподобява вълча лапа. В народната митология е свързано с представата за вълшебно растение, поради бързия му растеж.
В Централна Европа се използва за декоративни цели – венци и украса на помещения при празници. От стъблата се изработват рогозки. От изсушените листа се получава зелена боя, а от цялото растение – синя боя за вълнени платове.
Спорите, поради лесната си възпламеняемост, се използват в продължение на столетия в театъра за ефектно взпламеняване. По-късно намират приложение в пиротехниката, както и при производството на барут.

Разпространение

Расте по каменливи и скални места, между хвойнови храсталаци и в смърчови гори в Средна и Западна Стара планина, Витоша, Рила, Западен Родопи и Пирин, между 1600 и 2200 м надм. вис. У нас това е рядко растение и често се бърка при събирането с други растения (игловиден плаун, брукенталия).

При какви болести помага
На болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди, се препоръчва чай от плавун. Тези обаче, които страдат от разстройство трябва много предпазливо за използват чая, тъй като могат да се появят спазми в червата. Подобрява функционирането на панкриаса и черния дроб.

Чаят намира широко приложение и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и бъбречни колики. Плавунът е незаменим при възпаление на черния дроб, рак на черния дроб и цироза на черния дроб.

Действие
При хроничен алкохолизъм, за отвикване от пиене. Притежава особеното свойство при консумация на отвара от него преди употреба на алкохол да предизвиква неприятни, тягостни усещания, силно и продължително гадене, обилно слюноотделяне, мъчително повръщане, изпотяване, треперене на мускулите, снижаване на артериалното налягане, забавено дишане. Гаденето се засилва при допълнително приемане на алкохол и при тютюнопушене.
Спорите на плауна се използуват външно като пудра за облекчаване на сърбежа и болката при някои кожни възпаления и екземи, както и за приготвяне на известния хомеопатичен препарат Licopodium, който е чернодробно, противовъзпалително и нервоуспокоително средство. Клонките, които съдържат алкалоиди и в големи дози са отровни, се използуват като болкоуспокояващо средство при различни видове болезнени състояния на вътрешните органи, на мускулите и ставите — най-често при ревматизъм, неврити, бъбречни и чревни колики и др. Понякога се прилагат и като пикочогонно и слабително средство и за предизвикване на повръщане.
Странични ефекти. Настъпват само при значително фитотерапевтично предозиране на клонките.
 

Видове приложение
Приготвяне на чай:
Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 литър вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие само една чаша на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска.
При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване се пият две чаши на ден.

Съчетания
 
Възможно е съчетаване с орех, копитник, глухарче, камшик и други целево подходящи лечебни растения.
Несъвместимости. Не са установени.

Странични ефекти. Настъпват само при значително фитотерапевтично предозиране на клонките.

Синоними на български: Плавун, Бухалчест плаун.
На латински: Lycopodium clavatum.
На руски: Плау́н булавови́дный.
На английски:Ground Pine.
На немски: Keulen-Bärlapp.
На френски:
Lycopode officinal.

 

 

 

 

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg