BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "ПЧЕЛЕН ВОСЪК"
СТАТИЯ:

 Пчелен восък е продукт, който пчелите отделят и използват за градеж на пити. Пчелите работнички отделят пчелен восък от 4 двойки восъчни жлези, разположени от долната страна на последните 4 членчета на коремчето (стернуми). Развитието на восъчните жлези е постепенно и достига своя максимум между 12-18-ия ден от живота на пчелата. Отделяните восъчни пластинки са тънки, почти прозрачни и тежат средно около 0,18-0,25 мг. За отделянето на 1 кг восък т.е. около 4 милиона восъчни пластинки, пчелите изразходват 3,6 кг мед.                                                                              

Състав:
Представлява естер на висши мастни киселини с висши едновалентни алкохоли. Растителните восъци съдържат свободни мастни киселини, алкохоли и висши въглеводороди.
Употреба

В миналото червен восък се е използвал за запечтване на писма и поставяне на печат върху разтопения восък. В медицината се прилага при приготвянето на различни лечебни мазила, помади и пластири. В бита се използва за направа на свещи, рисуване на великденски яйца, в козметиката.

 ФИЗИЧНИ СВОЙСТВА

Новоотделеният восък е бял и течен. На въздуха се втвърдява. Цветът му преминава в светло- до тъмножълт. Среща се восък и със зеленикав и червеникав цвят. Цветът на восъка зависи от храната на пчелите и съдържащите се в нея багрилни вещества. Натуралният восък има приятен аромат на мед. При загряване ароматът му се усилва. Восъкът е аморфно вещество и структурата му зависи от температурата.

При стайна температура има плътна консистенция и е крехък.

Гори със светещ пламък и лесно се смесва с мазнини и масла в еднородна маса.

Топи се при температура 62-72 °С.

Пчелният восък е с относително тегло 956-969 гр/л при 15°С. При повишаване на температурата то намалява с 8 гр/л за всеки градус.

Коефициентът на рефракция при 75 °С е от 1,4420 до 1,4455.

Коефициентът на твърдост се изменя в зависимосе от температурата, като с повишаването й намалява. При температура 20 °С варира от 3 до 13. Колкото по-качествен е пчелният восък, толкова коефициентът на твърдост е по-голям.

При 32 °С става пластичен и започва да лепне по пръстите.

При продължително съхранение се покрива със сивобелезникав прах – признак за това, че е чист.

При нормална температура восъкът е разтворим в бензин. При загряване над точката на топене се разтваря напълно в ацетон, бензин, хлороформ, толуол, бензол. При загряване до кипене се разтваря и в етилов алкохол.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Пчелният восък представлява сложна смес от над 300 различни вещества. Има голяма устойчивост спрямо условията на външната среда и може да запази качествата си без изменение хиляди години.

Восъкът съдържа въглеводороди 11-17 %, свободни мастни киселини 12-15 %, свободни алкохоли и естери на висшите мастни киселини с висшите мастни алкохоли 70-75%. Съдържа 0,1-2,5 % каротиноиди, цветни, ароматични, минерални вещества и чужди примеси – прополис, цветен прашец, части от пчели и др. Пчелен восък е богат на витамин А. В 100 грама пчелен восък се съдържат 4096 МЕ витамин А


ТЕХНОЛОГИЯ НА ДОБИВАНЕ НА ПЧЕЛЕН ВОСЪК


 Пчелният восък се получава от преработването на восъчните суровини – вощина и троптина.

Вощина се наричат непретопените изградени восъчни пити или далаци, восъчните надградки по рамките и стените на кошера, восъчните запечатки на питите и натрошените и бракувани пити и основи. Восъчното съдържание в новоизградените пите е до 98 %. С течение на времето в тях се наслояват обвивки и екскременти от ларви, прополис, а в отделни килийки остават остатъци от мед, прашец и храна на ларвите. В старите пити восъчното съдържание намалява до 40-55 %.

Троптината е остатък от претопявана или преминала през восъкотопилка или восъкопреса вощина. Съдържа до 50% восък в зависимост от начина на преработка на вощината.

 СЪХРАНЕНИЕ НА ПЧЕЛЕН ВОСЪК

Пчелният восък е устойчив продукт по отношение на атмосферните условия и поради това не се налага да се спазват специални условия при съхраняването му. Той не се напада от никакви вредители. Восъчният молец е единственото насекомо, което може да усвоява восъка, но не чистия, а от вощината и троптината, съдържащи освен него и белтъчни и други вещества.

Освен от восъчните молци и плесените вощината се разрушава и от различни видове термофилни бактерии, особено когато суровината е струпана плътно.

ФАРМАКОЛОГИЧНИ СВОЙСТВА

1. Пчелният восък има способност при загряване да поема голямо количество топлина и да я отдава бавно. При това се постига подобряване на кръвообръщението в третираната зона на подлежащите тъкани, разнасяне на възпалителния процес, адсорбция на токсичните елементи – противовъзпалителен ефект.
2.  Задържа и унищожава болестотворните микроби – антибиотично действие.
3.  Оказва регенеративно действие в третираната област.
4.  Смекчава твърдите тъкани по кожата, която става мека и гладка. Премахва бръчките и подобрява тургора й.

ЛЕЧЕБНО ПРИЛОЖЕНИЕ


 Вътрешно. Восъчни разпечатки – синуити, сенна хрема, бронхиална астма, фарингити, тонзилити, ларингити.
Топлолечение. Топъл восък или пластир – простудни, травматични и възпалителни заболявания на мускули и стави, при бронхити, синуити.
Инхалации – възпалителни и алергични заболявания на дихателните пътища.
Външно. Пластири, мехлеми, кремове и козметични маски.


© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg