BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "БИЛКИ С МОЩНО АДАПТОГЕННО, АНТИСТРЕСОВО И ИМУНОМОДУЛИРАЩО ДЕЙСТВИЕ"

 
Билката Златен корен с латинско название  Rodiolla rosea, е пренесена от прабългарите от Алтай. У нас тя е известна под различни имена – Златен корен, Златовръх, българският жен-шен, шапна билка, розова родиола, Аймаранду.

В България Родиола розея вирее по високите части на Рила, Пирин и Стара планина. Тя е вписана в „Червената книга на защитените растения” у нас и брането и е забранено. Суровината за продуктите се получава основно от старата родина на билката – Алтай.

 
ИСТОРИЧЕСКА И ТРАДИЦИОННА УПОТРЕБА

Родиолата отдавна се използва в традиционната медицина, предимно в Русия и Скандинавия. Викингите я използвали за подобряване на физическата сила и издръжливост. Тя обикновено била използвана от много Северни народи за лечение на умора, слаба физическа издръжливост, нарушения на нервната система, инфекции и за подобряване на плодовитостта.

Родиолата била включена в първата Шведска Фармакопея и Диоскоридес, гръцки лекар, писал за използването й в своя труд De Materia Medica.

Масов интерес към златния корен обаче предизвиква клинично проучване, извършено в Швеция, според което растението има подчертана способност да подобрява паметта и концентрацията, да облекчава депресия, отнема умствена и физическа умора и като цяло да повишава адаптивните способности на организма в стресови ситуации, като при това притежава изключително ниски нива на токсичност в сравнение с други лечебни растения.

В Средна Азия, родиолата е смятана за водеща при лечение на настинки и грип по време на тежки зими, които често се случват там.

Предполага се, че Златният корен дължи качествата си на специфично вещество, подобно на човешкия адреналин. То определя  билката като адаптоген, помага на организма да се приспособява в екстремни ситуации – студ, жега, психически и физически натоварвания; подобрява дишането на клетките. Научни работници от Сибир са открили в растението вещество, което повишава 250 пъти мускулната сила!

Освен традиционната му употреба от населението на Сибир и скандинавските страни като средство за повишаване на жизнеността в суровите условия (ниски температури и висока надморска височина), златният корен е бил използван и от агентите на КГБ за постигане на по-голяма физическа и интелектуална издръжливост.

Действието на българския жен-шен (корен на живота) е широкообхватно и прави билката един от най-интересните видове в природната аптека. Традиционно се взема за повишаване на енергията и издръжливостта, тъй като е известно, че снабдява с кислород мозъка и мускулните тъкани, което дава прилив на енергия. Използва се при лекуване на продължителни заболявания и умора, дължаща се на инфекции, за подобряване на настроението, изостряне на вниманието, подобряване на спортни постижения, както и за отслабване.

Според едно поверие, който се докосне до мистичната билка, ще е късметлия, ще е здрав и ще живее два века.

Прабългарите са били умен народ. Те дарявали с нея невестите на сватбата, защото чаят от Златен корен усилва имунната система на майката и бъдещите и деца, подобрява майчиното мляко. Отвара от билката пиели и ханът и духовниците. Така се повишавала остротата на ума и те вземали важни решения. Китайските императори плащали да им събират розова родиола в Алтай, защото засилва потентността.

Заради невероятните и качества да подпомага оздравяването и да поддържа висока психическа и физическа активност, Родиолата е била особено ценена и от древните гърци.

В древността Родиола розеа е била едно от най-загадъчните и ценени лечебни растения,обвито в тайнственост и дало основа за възникване на много приказни легенди. Находищата и са пазени и предавани като родова тайна.


ХИМИЧЕН СЪСТАВ И АКТИВНИ КОМПОНЕНТИ

•         фенилпропаноиди (розавин, розин, розарин);
•         фенилетанол деривати (салидрозид, известен също като родиолозид, тирозол)
•         флавоноиди (родиолин, родионин, родиозин, трицин);
•         монотерперни (росиридол, розаридин)
•         тритерпени (даукостерол бета-ситостерол)
•         фенолни киселини (хлорогенна, hydroxycinnamic и галска киселини)
•         гликозиди
•         дъбилни вещества
•         етерични масла
•         органични киселини
•         микроелементи

 Как действа златният корен?

Родиолата е лечебно растение, представител на групата на адаптогените, които оказват комплексно въздействие върху организма. Екстрактът от нея спомага да се обезпечи стабилна доставка в клетките на всички органи, в това число и кожата, на хранителни вещества, активно подпомага процеса на подаване на енергия към клетките, неутрализира действието на разпадните продукти, като по този начин поддържа естествената клетъчна жизненост и добро здраве.

По механизма си на действие се отнася към енергетиците – разширява собствени биохимически и функционални резерви на организма. Както и жен-шена, притежава адаптогенно, антитоксично, антихипоксическо действие, повишава устойчивостта към инфекциозни болести. Оказва имуномодулиращо, кровоспиращо действие, повишава функциите на половите жлези.

От една страна родиола стимулира биосинтезата на хормоните епинефрин и норепинефрин, които отговарят за усещането за щастие, мотивация и самоувереност. От друга страна екстрактът от златен корен понижава и регулира нивата на кортизол. Той представлява глюкокортикоид, който има ключова роля при борбата на организма с инфекции, травми, тревожност и деменция. Същевременно, повишените му нива могат да предизвикат тимусна инволюция и съответно понижен имунитет, повишаване на телесното тегло и объркване.

Родиола е изключително подходяща като средство за възстановяване силите на организма, поддържане на неговия тонус в условия на натоварване от всякакъв тип.

Екстрактът от златен корен е мощен адаптоген, който подобрява съпротивителните сили на организма и едновременно с това нормализира неговите функции. Запазва физическата и психическата работоспособност при синдром на хронична умора и повишени физически и емоционално–психически натоварвания.

Родиолата оказва въздействие върху напречната и гладката мускулна тъкан и на сърдечния мускул, като увеличава съкратителната му способност. Даже при еднократна употреба се чувства увеличение на мускулната сила и работоспособността.

Родиолата увеличава размерите на митохондрите, съдържанието на гликоген в мускулната тъкан, увеличава регенеративните способности на черния дроб. Златният корен увеличава устойчивостта на организма и способността му да се приспособява и преодолява вредни влияния като шум, замърсеност, студ, горещини, стрес, недостиг на кислород. укрепва имунната система по естествен път без да деформира имунозащитните функции на организма.

Той повлиява добре състояния на астения, развили се в следствие на продължително физическо или умствено натоварване, грип или други тежки заболявания. Сред симптомите на астения са нарушения на съня, намалена трудоспособност, физическа отпадналост, липса на апетит, раздразнителност, хипервъзбудимост, умора и главоболие.

Златният корен стимулира обменните процеси, централната нервна система, дейността на сърцето, надбъбречната, щитовидната и половите жлези. Влияе добре при естенични състояния, депресии, неврози, хипотония, действа като ранозаздравяващо средство, при парадонтоза, маточни течения.

Изследвания сочат благотворния ефект на родиола върху сърдечно-съдови смущения на психогенна основа. Златният корен намалява нивата на кортикостероиди, отделящи се от адреналните жлези по време на стрес. Родиола едновременно защитава и стимулира имунната система чрез възстановяване на метаболитния баланс. Благодарение на комплекс от съединения с антиоксидантно действие, тя се бори със свободните радикали в организма и по този начин профилактира туморни образувания.

В продължение на почти цял век клинични проучвания върху ефекта на родиола като антидепресант учени потвърждават положителното й въздействие при леки до средни по тежест депресии и състояние на тревожност.

Златният корен увеличава окисляването на аминокиселините и мазнините, повишава пропускателната способност на клетъчните мембрани, подобрява обмяната на веществата.

Използването на Родиола в козметични продукти се основава на мощното и адаптогенно, антистрес и имуномодулиращо действие. Голямото количество комплексни флавоноиди, които съдържа са с доказано антиоксидантно действие и играят незаменима роля при възстановяване жизнеността на кожата, елиминиране на негативните въздействия на околната среда и забавяне процесите на стареене.

Добавеният във всеки продукт екстракт от Родиола спомага за активиране на локалната имунна защита на кожата и за преодоляване на стресови въздействия, които се дължат преди всичко на слънчевата радиация (особено при породени от това заболявания на кожата); климатични влияния -студ, висока температура, влажност и замърсена околна среда. Активните компоненти в екстракта от Родиола бързо подобряват клетъчното дишане на кожата, което е една от гаранциите за запазване на естествена й младост и добро качество. Екстрактът активира специални клетки, разположени предимно в средния слой на кожата, които участват в образуване на антителата.

Гарантира лесна адаптация на кожата към различни изменения в околната среда, нормализира всички обменни и регенеративни процеси. Наред с това Родиолата стимулира активността на клетките на кожата, оказва противовъзпалително действие, защитава я и я предпазва от загуба на влага. Продуктите съдържащи Родиола имат тонизиращо, антисептично и свързващо за отделните структури на кожата действие.


ПРЕПОРЪЧВА СЕ :

•         като мощен природен адаптоген и имуномодулатор;
•         за общоукрепващо и оздравително действие;
•         за повишаване устойчивостта към инфекциозни болести;
•      за стимулиращ и седативен ефект върху централната нервна система (в зависимост от приеманото количество);
•         за повишаване на умствената и физическа работоспособност;
•         за увеличаване на мускулната сила;
•         за ускоряване на възстановителните процеси след травми и тежко боледуване;
•         за увеличаване кондицията и степента на концентрация;
•         за изостряне на вниманието и подобряване на паметта и умствената дейност;
•         за повишаване на физическата издръжливост и повишаване на силата и подвижността;
•      за подобряване на клетъчното дишане и освобождаване на скритата вътрешна енергия на тялото;
•         при стрес, депресии, неврози, хипотония;
•         като мощен антиоксидант – свързва свободните радикали и забавя стареенето;
•         за защита на сърдечно – съдовата система;
•         препятства образуването на атеросклеротични плаки,
•         чисти стените на съдовете от налични такива;
•         за подобряване дейността на щитовидната жлеза, тимуса и функцията на надбъбречната жлеза;
•         за стимулиране на метаболитните процеси и намаляване на теглото;
•         за баланс на хормоналния обмен;
•         за повишаване функциите на половите жлези – импотентност и  фригидност
•         като ранозаздравяващо средство при парадонтоза и маточни течения;
•         при анемии и малокръвие;
•         като кровоспиращо действие;
•         за подобряване на нощното виждане.
 
Дозировка и приложение:

По 1 капсула 2 пъти дневно.

Препоръчително преди хранене.


© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg