BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА. ВЛИЯНИЕ НА ПРОТИВООБЛЕДЕНИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ВЪРХУ РАСТИТЕЛНОСТТА.
СТАТИЯ: ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.  ВЛИЯНИЕ НА ПРОТИВООБЛЕДЕНИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ВЪРХУ РАСТИТЕЛНОСТТА.

Дълго време решаващ фактор за приемането на решението, какъв продукт да се използва, е било въздействието на противообледенителните материали на травата, дърветата, храстите и насажденията. Макар че най-важният критерий за избора на противообледенителния материал си остава ефективността му, хората искат да бъдат уверени, че решавайки единия проблем, те не си създават друг. За съжаление, ако вие само четете текста на етикета на опаковката, то най-вероятно, ще си съставите неправилно мнение относно въпроса за влияние на растителността.

Болшинството компании, продаващи противооблединителни материали, заявяват, че техния продукт не вреди на растителността, други просто избягват този въпрос. Какви са обаче фактите?

Истината е в това, че всички обикновени противообледенителни материали могат да оказват вредно въздействие на растителността. Но, при правилното им приложение, съществува само много малка вероятност, те да бъдат вредни за тревата, дърветата и храстите. Но да разгледаме този въпрос по - детайлно. По-голямата част от съставящите на противооблединителните материали са безопасни за растителността, макар че в света съществуват много търговски марки противообледенителни мате- риали, всички те съдържат един материал или смес от два, такива като калциев хлорид, натриев хлорид, магнезиев хлорид, калиев хлорид,или карбамид. Но все пак, всички тези материали могат да предизвикат пожълтяване или отмиране на растителността, ако се прилагат в голямо количество. Обаче между тези материали съществуват фундаментални разлики.

Някои от тях постоянно се използват в селското стопанство. Калциевият хлорид се използва като източник на калциеви йони за редица плодове и зеленчуци. Магнезиевият, калиевият хлорид и карбамида се добавят в почвата като хранителни добавки за растенията. От друга страна, натриевият хлорид, основен компонент почти във всички съставни материали, не се приема като хранително вещество за растителността. И наистина
изпитанията показват, че натрият влияе негативно на почвената структура.
Умеренността - ключ за успеха.
 От съществено значение, е да се използват противооблединителните материали ограничено, само в достатъчното количество заразрушаване на връзката на леда и снега с покритието. После е необходимо да се отстрани с лопата снега и леда от чувствителната растителност. Съберете снега и леда на тротоара в местата за паркиране, ако това е възможно, или само върху тази трева, която е най издръжлива. И още един съвет - садете устойчиви към солите дървета, храсти, и растения в местата, които ще бъдат обработвани с противообле- денителни материали. Изследованията показват, че някои видове са много по устойчиви, от други. И  последно, за да предотвратите вредното въздействие на растителността, използвайте противообледенителни материали в умерени количества. И използвайте този материал, ефективността, на който е поголяма при по-малко количество. Например на калциевия хлорид обикновено са необходими 20-130 гр. на 1 м2 за ефективна обработка, на „АйсМелт” – 15 – 15 -100 гр на 1 м2 за разрушаване на ледените образования.....

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg