BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ"

Младите пчели на възраст от 6 до 14 дни отделят млечице от хипофарингиалните си жлези и хранят с него ларвите, от които ще се развият пчели работнички, майки или търтеи. В дейстителност те приготвят два вида млечице едното е предназначено за ларвите на бъдещите майки през целия им период на развитие, а другото за ларвите на пчелите работнички и търтеите до тридневна възраст.

Физични свойства на маточното млечице

 Прясното пчелно млечице е гъсто, пастообразно, непрозрачно вещество с кремавобял цвят. Постепенно добива матово-жълтеникав отенък. Лиофилизираното млечице е бял до светлокремав, силно хигроскопичен прах. Водните му разтвори притежават същите свойства като и естественото.

Относителното му тегло е 1,1

Има добра електропроводимост, която зависи от концентрацията на разтвора, температурата, микроелементите, органичните киселини, аминокиселините, белтъците и др.

Коефициента на рефракция при 20 °С е от 1,3997 до 1,3811
Активната киселинност на 1% воден разтвор варира от рН 3,6 до 4,8.
Обща киселинност 3,3-6
Химични свойства на маточното млечице

Млечицето предназначено за ларвите, от които ще се отглеждат пчелни майки съдържа 69% вода т.е. 31% сухо вещество, а млечицето предназначено за ларвите за пчели работнички и търтеи 72% вода т.е. 28% сухо вещество.

 В прясното пчелно млечице (по Йойриш, и Шкендеров и Иванов) се съдържат:
 белтъци  
10-18 %
захари    
9-17 % от които глюкоза и фруктоза 5-12%
мазнини  
1,5-7 %
минерални соли  
0,7-1,15 %
албумини и глобулини  
от 1:1 до 2:1
10-хидрокси-2-деценова киселина  
4,83%

 Витамини в пчелното млечице

 В един грам пчелно млечице се съдържат следните витамини в милиграми: Витамини   Количество в мг   Дневни нужди при възрастни

В1 (тиамин)  
1,2-7,4 до 18  

В2 (рибофлавин)  
6-10 до 28  

В5 (пантотенова киселина)  
89 - 180-200 до 511  

В6 (пиридоксин)  
2-10,2  

В12  
60-105  

В9(фолиева киселина)  
0,5-2,2   0,4 мг

С (аскорбинова киселина)  
3-5  

Н (биотин)  
1,6-4  

РР (никотинова киселина)  
48-125  

Установени са в неголямо количество мастноразтворимите витамини А, С, D, Е, К. В по-голямо количество са водоразтворимите от групата (В1, В2, В3, В9, РР). Горните стойности варират в широки граници при различните автори поради ползването на различни методики за определянето им.

 Макро и микроелементи


 Желязо, сяра, магнезий, манган, мед, калий, калций, хром, никел, сребро, кобалт, манган, алуминий, арсен, живак, бисмут и злато.

 Получаване и съхраняване на пчелното млечице

Най-добри резултати се получават по метода без осиротяване на пчелното семейство. По този начин се запазва целостта и нормалния живот на семейството, и се избягват биологичните смущения, свързани с отнемането на майката. Производството на пчелно млечице започва в края на пролетта и началото на лятото. В семейството трябва да има много пчели на възраст 5-15 дни и запечатано пило. Развитието и функционирането на жлезите секретиращи пчелното млечице, е невъзможно без обилна белтъчна храна – прашец и обилно нектароотделяне. При липсата им пчелите се подхранват със захарен сироп и прашец.

Необходим инвентар:

-         помещение за пренасяне на ларви и изваждане на пчелното млечице.
-         шаблон за изработване и шаблон за монтиране на восъчни чашки
-         восъчни чашки
-         маточни летви за монтиране на восъчните чашки
-         маточни рамки за монтиране на маточните летви
-         игла за пренасяна на ларви
-         станок за закрепване на питата с ларвите
-         памучни покривки
-         сандъче за пренасяне на рамките с маточниците
-         нож за подрязване на маточниците
-         дървена игла за изваждане на ларвите от маточниците
-    вакуум апарат за изсмукване на млечицето от маточниците или неметални шпатулки за изгребването му
-         съдове за съхраняване на млечицето
-         хладилник и/или фризер

 Подготовка на семействата без осиротяване

При кошер Дадан-Блат се поставя вертикална ханеманова решетка, която разделя кошера на две отделения с по 8 и 4 пити, като в по-голямото отделение се оставя майката. При отглеждане на пчелите в двукорпусни и/или Лангстрот-рутови кошери семейството се разделя с хоризонтална ханеманова решетка, като майката се изолира в долния корпус. От двете страни на маточните рамки трябва да има открито разновъзрастово пило, пити с прашец и мед. Поне половин час преди поставяне на маточната рамка в отделението, питите трябва да се подредят, за да може в оставената между тях празнина да провиснат пчели.

Маточните летви се намазват с разтопен восък и на тях се монтират по 25 восъчни чашки. Чашките се приготвят от разтопен висококачествен восък с помощта на шаблон предварително накиснат във вода. По този начин лесно се отделят восъчните чашки от шаблона. На дъното на всяка чашка се поставя капчица разредено пчелно млечице или разреден нектарен пчелен мед. Върху него се поставя ларва на възраст от 4 до 12 часа с помощта на специална игла. Семействата от които ще се вземат ларви се определят предварително. Ларвите се пренасят в светла стая при повишена влажност на въздуха и температура не по-ниска от 20 °С. Летвите със заредените чашки се покриват с влажна памучна покривка. Във всяка маточна рамка се монтират по две летви и се поставят в кошера. Ларвите престояват 60-72 часа. През този период пчелите кърмачки доизграждат восъчните чашки и добавят млечице в тях. Най-много млечице се съдържа в маточниците с ларви на възраст 2,5-3 дни. Цикълът се повтаря без прекъсване.

Извадените летви с маточниците се пренасят в помещение, където надградената над млечицето част се изрязва. С дървена игла се изваждат ларвите, а млечицето се изгребва с дървена или друга шпатулка, или се изсмуква с вакуум. Събира се в тъмно оцветени стъклени съдове при безупречна хигиена.

При оптимални условия и добра квалификация на персонала от едно силно семейство може да се получат през активния сезон до 500 гр. пчелно млечице.

Съхранение

До 6 месеца пчелното млечице се запазва добре в хладилник при температура от минус 2 до минус 5 °С. При минус 15 до минус 18 °С може да се съхранява до една година.

Смесване с пчелен мед в съотношение от 1:10 до 1:100 и съхранение на тъмно в хладилник.

Най-добре се съхранява лиофилизираното пчелното млечице с водно съдържание под 5%. Тъй като е силно хигроскопично се поставя в херметически съдове от тъмно стъкло, но не изисква специална температура.

 Свойства на пчелното млечице

 Противомикробни:
-         Streptococcus aureus
-         Streptococcus haemoliticus
-         Staphilococcus
-         Corinelocterium difteriae
-         Tripanozoma kruci – сънна болест
-         Micobacterium tuberculosis -

Антивирусни:

- Virus influenzoe - грип
Антипротозойни:

-         Infusoria
-         Amoeba - дизентерия
-         Paramecium cauditum

 Пчелното млечице като хранително и профилактично средство


Представлява високохранително и лесно усвоимо от организма вещество. Съдържа необходимите за нормално съществуване елементи.
Усилва апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава имунната защита, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

 Фармакологична активност на пчелното млечице

Доказано е активното влияние на пчелното млечице върху обмяната на веществата, регулацията на ЦНС и тъканното дишане. Повишава работоспособността, намалява отпадналостта и умората, увеличава масата на тялото, ускорява растежа, подобрява апетита и съня. Пчелното млечице стимулира действието на двата отдела на вегетативната нервна система – симпатиков и парасимпатиков в резултат на което нормализира кръвното налягане. При страдащите от високо кръвно налягане го понижава и обратно. Увеличава еритроцитите, ретикулоцитите и хемоглобина в кръвта. Способства за изработване на надбъбречния хормон адреналин. При системно приемане на пчелно млечице се наблюдава регулиране на обмяната на веществата, съкратителната способност на сърдечния мускул, разширяване на коронарните съдове и гладката мускулатура на бронхите. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна. оказва влияние върху ендокринната система, половата фригидност, лактацията и дълголетието.

Фолиева киселина, витамин В9

На адрес http://www.umm.edu/altmed/ConsSupplements/VitaminB9FolicAcidcs.html#t могат да се намерят множество основания за приемане на фолиева киселина в състава на пчелното млечице. В него съотношението на витамините от група В е максимално балансирано, което води до максимално полезно въздействие върху организма.

Тук в телеграфен вид изброявам заболяванията, за които с голяма доза основание се счита, че са провокирани от понижен прием или повишен метаболизъм на фолиевата киселина в организма.

Болест на Алцхаймер
Гръдна жаба /исхемична болест на сърцето, Angina pectoris/
Атеросклерозис
Рак на гърдата
Изгаряния
Дисплазия на шийката на матката /Предраково състояние на шийката на матката/
Колоректален рак /Рак на дебелото черво/
Болест на Crohn
Депресивни състояния
Хиперхолестеролемия
Инфаркт на миокарда
Остеопороза
Улцеро-хеморагичен колит
Спонтанни аборти
Невъзможност за забременяване поради ниска активност или недостатъчно количество на сперматозоидите

Цитирам и дневните дози, необходими на деца, възрастни, бременни и кърмачки
кърмачета до 6 месечна възраст: 65 mcg
кърмачета от 7 до 12 месеца: 80 mcg
деца от 1 до 3 години: 150 mcg
деца от 4 до 8 години: 200 mcg
деца от 9 до 13 години: 300 mcg
подрастващи от 14 до 18 години: 400 mcg

Възрастни

19 години и повече: 400 mcg
бременни: 600 mcg
кърмачки: 500 mcg

Американската Национална Здравна Служба препоръчва всички жени, които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно. Това може да предотврати до 70% от някои сериозни увреждания по рождение /palatum fissum, разцепване на небцето, вълча паст, заешка устна, разцепване на устната, spina bifida, мозъчни малформации, менингоцеле, менингомиелоцеле и др.. Поради това, жената се нуждае от фолиева киселина преди да забременее. Ето защо трябва да приемате фолиева киселина дори, ако не планирате бременност скоро. Особено внимание се обръща, че употребата на алкохол дори в минимални дози рязко намалява количеството на фолиевата киселина в организма на бъдещата майка с всички произтичащи от това фатални последици за нейното дете.

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg