BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "ПРОПОЛИС (ПЧЕЛЕН КЛЕЙ)"- II
СТАТИЯ:

Прополисът е пчелен продукт, който заслужено получава все по-голяма популярност както в медицинските среди, така и сред широката общественост. Все повече утвърдени козметични и фармацевтични фирми създават ефективни препарати с негово участие.

Терминът прополис е гръцки. В превод означава “защита на града”, който по отношение на пчелното семейство е представен като кошер. Пчелите събират прополис (пчелен клей) от корите и пъпките на някои дървесни видове. Последните образуват смолисти вещества с доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства. Събирайки прополис (пчелен клей) и използвайки го в своя кошер за строително-дезинфекционна дейност пчелите пренасят защитата в своя дом – пчелния кошер. С прополис (пчелен клей) пчелите запълват пукнатини и пространства в кошера, като по този начин се изолират и предпазват от външни влияния. С прополис (пчелен клей) те фиксират питите и ги правят устойчиви на сътресения. Пак с него те покриват килийките, които запълват с мед и прашец или в които майката снася своите яйца, а пчелите отглеждат пилото и им придават устойчивост към плесени, бактерии, вируси, гъби, които без него биха се развивали прекрасно при температурата и влажността, които са в кошера. С прополис (пчелен клей) пчелите балсамират по-крупни вредители, като мишки, които са били убити от тях чрез ужилване след като са проникнали в кошера и не са могли поради тежестта си да бъдат изхвърлени навън.

Прополис (пчелен клей) се събира през лятото. Средно от едно семейство за сезон може да се получи 100 – 150 г. Значение за количеството имат породата на пчелите, географското положение, климатичните особености, растителните видове върху територията, която е достъпна за пчелите.
За противомикробните свойства на прополиса е известно следното: Има изразен бактерициден /убиващ микробите/ и бактериостатичен /спиращ развитието на микробите/ ефект спрямо много патогенни бактерии и Mycobacterium tuberculosis. Бактериите не се адаптират към него. Не е токсичен. Не уврежда нормалната чревна флора. Не се развива дисбактериоза. Увеличава противомикробната активност на някои антибиотици. Съхранявани при нормални условия прополисът и спиртният му екстракт запазват антибактерийната си активност в продължение на 3-4 години. Антибактерийните вещества са термостабилни и практически устойчиви на високи температури.

Противогъбичното /антимикотичното/ действие на прополиса (пчелния клей) е силно изразено спрямо много низши гъби, които причиняват заболявания по кожата и окосмените части на тялото на човека. Особено изразено е действието спрямо поражения на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния канал причинявани от Candida щамовете. Ефективна концентрация е 0.01%.

Противовирусен ефект на прополиса (пчелния клей) е доказан по отношение на Virus influenzae, вируса на херпеса, вируси, които причиняват заболявания по растенията. Много интересни са наблюденията, които правят д-р Стоймир Младенов и др. автори при лечение на пациенти по повод на различни заболявания с пчелни продукти по време на грипни епидемии. Така например, д-р Младенов съобщава само за 4 заболели от грип от 590 болни, лекувани с пчелни продукти по време на грипна епидемия в гр. Варна през 1989 г., когато заболяват над 70% от населението на града.
Какви още въздействия оказва прополисът върху организма? Обезболяващо дори в ниски концентрации от 0.25% спиртен разтвор. Ефектът настъпва 5-10 мин. след прилагането и продължава около 1 час. Противосърбежно. Противовъзпалително. Анаболен ефект. Подобрява изчистването и заздравяването на рани. Особено демонстративно е това при обработка на тежки декубитални рани след хирургична обработка. Настъпва бързо изчистване на раните с намаляване на ексудацията и поява на свежи гранулации които постепенно изпълват раневия дефект и предотвратяват развитието на сепсис. В последствие се образува зряла съединителна тъкан в мястото на некротизиралата тъкан. Мобилизира защитните сили на много органи и системи, подобрява имунитета, кръвотворенето, апетита, диурезата, оказва хипотензивно и антисклеротично действие. Много демонстративен е обезболяващият и лечебният ефект на прополиса (пчелния клей) при лечение на парадонтози, гингивити и други патологични състояния на венците и зъбите.
Антибактериално действие на прополис (пчелен клей)

-   Bacilus subtilis
-   Bacillus de koch - туберкулоза
-   Penibacilus larve larwe
-   Staphylococcus aureus
-   Streptococcus
-   Streptomyces sobrinus, Sterptomyces mutans, Streptomyces cricetus
-   Saccaromyces cerevisiae – бирена мая
-   Escherichia coli
-   Salmonella
-   Shigella
-   Giardia lamblia
-   Klebsiella pneumonie
-   Bacteroides nodosus – кореново гниене

 Антивирусно действие на прополис (пчелен клей)

-  Herpes
-  Influenza
-  Newcastle disease
-   Potato virus

 Нематодоцидно действие на прополис (пчелен клей)
-   Ascaris suum – при свине

 Антимикотично действие на прополис (пчелен клей)

-   Candida albicans
-   Epidermophiton
-   Microsporium
-   Achorion scholeini

 Антипротозойно действие на прополис (пчелен клей)

-  Paramecium caudatum
-  Stylonichia mithilis
-  Amoeba limax
-  Trichomonus vaginalis

 Прополисът притежава и лъчезащитно, противораково и противотуморно дейстие.

 Фармакологично действие на прополис (пчелен клей)
-   външно на гнойни и възпалителни рани унищожава патогенната микрофлора и неутрализира действието на токсините.
-   изменя цитологичната картина на раневия процес
-   противовъзпалиелно действие
-   анаболен ефект
-   снема болевия синдром
-   противосърбежно

Методики за лечебно приложение на прополис (пчелен клей)

-   Приемане през устата
-   Външно приложение
-   Електрофореза
-   Ултразвук
-   Аерозолен метод
-   Топлинни инхалации на водна баня с прополис и восък
-   Прополисо-восъчни локални топлинни апликации

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg