BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
"ХРАНАТА, ДАДЕНА ОТ БОГОВЕТЕ" - БЕЛЕЖИТИ МИСЛИ НА БЕЛЕЖИТИ ХОРА ЗА

   Айнщайн: Ако загинат пчелите, човечеството ще изчезне

  Свети Харалампий - покровителят

Свети Харалампий е известен просветител и лечител в онези далечни времена. Той лекува хората с мед и други пчелни продукти и ревностно проповядва християнството. Покровител е на пчелите и пчеларите и неговият празник се чества на 10 февруари.
Свети Харалампий живее в края на втория и началото на третия век по времето на римския император Септимий Север. Тогава борбите между християни и езичници са в разгара си. Според библейските сказания той е епископ в град Магнезия - Мала Азия, а легендата сочи, че е обикновен човек, който се занимава със земеделие и пчеларство. Изявява се като предан служител на християнството, проповядвайки неподчинение на езическите идоли. Поради тази дейност той е заловен от противниците и подложен на жестоки изтезания.
Светият епископ става пример със силата на духа. Добивайки божествена сила, смайва с делата си като разколебава мнозина от езичниците, които приемат християнството и затова бива осъден на смърт. По нареждане на императора езическият съд, постановява да бъде отсечена главата на Свети Харалампий. На мястото на наказанието, запазвайки самообладание, Свети Харалампий пожелава здраве на хората и се моли Бог да прости греховете им.
В миналото Денят на пчеларя започва с ранно замесване на три хляба в дома на стопанина. Те се намазват с мед. Тези хлябове с паница мед и медовина се занасят в черква да се осветят. Отслужва се благодарствен молебен, след което хлябовете се разчупват и се раздават на присъстващите за здраве на пчелите, пчеларите и за добър медобер.
От осветения мед се пази в специално гърне в дома на пчеларя през цялата година. Той се ползва за лекарство при много заболявания.
Празникът на пчеларите Свети Харалампий се свързва и с опазване на народа ни от опасната болест чума. В някои краища този празник се нарича Чумин ден. Този факт има многозначително звучение, насочващо вниманието към народната вяра в пчелните продукти като надеждно средство в борбата срещу болестите и извор на здраве и дълголетие.

 
Бележити мисли на бележити хора

Омир

В своите песни Омир възпява боговете, но същевременно съобщава, че медът е храна, дадена от боговете, защото дарява безсмъртие и вечна младост.
Според преданията на древна Елада, когато живеещите на Олимп богове се спускат към земята, те се превръщат в различни животни, а богинята Артемида се превръща в златна пчела.
Издигането на пчелата до божество уверява в любовта и почитта на старите гърци при отглеждането на пчелите.

 Хипократ

Хипократ смята меда за добро лекарство. Той пръв съобщава, че медът пречиства жлъчката, бъбреците, пикочния мехур. Бащата на медицината използва широко в своята лечебна практика пчелен мед. Той през целия си живот консумира мед и доживява до 107 години изключително работоспособен.


Аристотел

Аристотел (385-322 пр.н.е.) - бащата на зоологията - изтъква, че медът е бил храна на фараоните и подчертава голямата лечебна стойност на восъка и прополиса. На него човечеството дължи най-ранните научни данни за пчелите и лечебните свойства на меда и прополиса.


Дискорит

Дискорит, живял около първи век пр.н.е., в знаменитата си книга "Материя и медицина" препоръчва меда за лекуване на хронична кашлица, болно гърло, болести на очите, носа, за външни и дълбоки гнойни рани, против отравяне от гъби, змии и бесни кучета. Тази книга на Дискорит цели 18 века е евангелието на древната медицина и фармакология. Тя спомага за всестранното разпространение на пчеларството и използването на пчелните продукти за медицински нужди.

Публий Вергилий

Интересни данни за развитието на пчеларството оставя римският поет Публий Вергилий. Той подчертава, че "пчелата е най-умното от всички животни".

Айнщайн

Айнщайн твърди: "Ако загинат пчелите, най-много след четири години човечеството ще изчезне.

Демокрит

Демокрит живее 109 години, а Анакрон - 115 години. И двамата са убедени, че дългият си живот дължат на редовната консумация на мед.

Питагор
Питагор изповядва: "Аз се храня с мед и хляб и това е тайната на моето здраве и яснота на ума ми."

Английският физиолог и учен Джюстен смята, че всекидневната употреба на мед трябва да бъде златното правило на човека в борбата с атеросклерозата и инфаркта.

Храна, дадена от боговете

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg