BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "ГЕННО ИНЖИНЕРСТВО И ГЕННО-ИЗМЕНЕНИ ХРАНИ"
СТАТИЯ:

"Генно инжинерство (ГИ) и генно-изменени храни"

Казва се, че чрез ГИ успешно може да се изхрани увеличаващото се население на Земята. Но всяка година се изхвърлят тонове храна за да се поддържат изкуствено високи цени, докато милиони умират от глад в развиващите се страни. þ Явно е, че проблемът е икономически, а не хранителен.

Изучаването и манипулирането на генетичния код на човека, и на животните и растенията е една от най-големите заплахи за живота на Земята.

При ГИ се преминава междувидовата граница = прехвърлят се гени от 1 вид на друг, и това няма нищо общо с хилядолетното кръстосване в рамките на един и същ вид растения или животни. В природата такъв механизъм не съществува, затова генно изменените храни са съвсем различни от естествените и съответно - чужди за организма.

Самата техника на внедряване на генетичен материал не е напълно контролируема и ефектът върху приемника в далечен план е неизвестен и неизследван.

Генното инженерство (ГИ) използва изкуствено създадени паразитни генни елементи, включително и вируси, като вектори (преносители), вкарващи противоестествено гени в клетката.

В ГИ има много повече неясни въпроси и потенциални опасности, отколкото дори и само теоретично доказани ползи.

От 60-те години биолозите могат да локализират и идентифицират отделните хромозоми и гени и да определят последователността на гените в ДНК. През 1986 г. вече се знаят местата на 1500 гена в човешките хромозоми. През 1987 г. е обявено изготвянето на първата човешка генна карта. През 1987 г. Министерството на енергетиката на САЩ спонсорира проект за определяне последователността на всичките 3 млрд. G, A, T и C бази, които съставят човешкия геном.

Сега стотици млн.$ се разходват за проучвания на ДНК на различни растения, животни и микроорганизми. Техниките за манипулиране на гените непрекъснато се усъвършенстват. Вече са създадени хибридни същества (химери) с генетичен материал от човек и от животински видове, клониран е бозайник. Сега в САЩ има повече от 1300 биотехнологични компании с 13 млрд.$ годишен приход и с повече от 100 000 служители.

През 1984 г. в Англия е създадено ново същество  -  овцо-коза. През 1985 г. се присажда ген от светулка в тютюн þ тютюн с фосфоресциращи листа. През 1993 г. американецът Джери Хол клонира за пръв път човешки ембрион, което предизвиква голямо обществено възмущение и опитите са прекратени (поне официално). През 1997 г.е клонирано първото млекопитаещо - овцата Доли. Обществеността упорито негодува в голям брой от случаите, но после експериментите продължават (например после е клонирана овцата Поли).

ГИ теоретично дава възможности за неограничено масово "производство по поръчка" на идентични копия от едно и също животно, неразличими от оригинала.

През 1997 г. японците имплантират цяла човешка хромозома в генома на мишка и поколението и вече произвежда човешки антитела. Гени за устойчивост срещу студ от риба камбала са присадени на костур и пъстърва.

Големите усилия на ГИ са насочени в посока на устойчиви на транспорт и престой по рафтовете плодове и зеленчуци - да узряват по-бавно и да изглеждат по-лъскави и свежи. Но това руши хранителната им стойност.

Сътворена е бактерия, която изяжда солите в медната (Cu) руда = добив на Cu.

Създадени са бактерии, произвеждащи пластмаси с различна степен на еластичност.

Въвеждат се гени в дърветата за по-бърз растеж и по-голяма издръжливост на болести, студ и суша, и да дават по-големи количества целулоза.

Някои разчитат на биотехнологиите за пречистване на индустриалните отпадъци, които в САЩ са 200 млн.т/год. и обезвреждането им изисква 1.3 трильона $.

Работи се по "суперживотни", даващи много вълна, мляко и месо, или да бъдат биохимични фабрики за субстанции и медикаменти, и за органи за присаждане на хора.

ГИ е дало вече стотици ваксини и медикаменти, например: ваксината за хепатит-В, човешки инсулин и др.

През 2000г.Великобритания издава закон, регламентиращ опитите за клониране с терапевтична цел.

След 2001г. започват експерименти за клониране на човешко бебе.

Насилие над природата - ето до къде водят стремежът за печалба и контрол, както и псевдонаучните амбиции. Има реална опасност в отровената с отпадъци екосистема на Земята да се появят десетки хиляди видове генно променени бактерии, вируси, растения и животни. þ Това ще доведе до хаос в биосферата и до тотално генетично замърсяване с непредвидими последствия.

Например вируси като преносители на гени, могат да вкарат в организма нововъзникнали алергени и токсини с непредсказуем ефект.

Прехвърлянето на изкуствени комбинации от генен материал между несвързани организми (организми от различни видове) нарушава генетичната матрица на гостоприемника.

Генно изменени бактерии, дрожди, растения и животни непредвидено започват да произвеждат токсични вещества. Така в САЩ през 1989 г. възниква епидемия, обхващаща 5000 души - нова болест от токсин, страничен продукт на ГИ-бактерия за производство на хранителната добавка L-триптофан (аминокиселина). þ 37 души умират, а 1500 са с трайни увреждания.

Друг проблем: поради използваните много силни хербициди, растенията чрез ГИ се правят устойчиви на тях. þ Така други, хармонично развиващи се растителни и животински видове ще бъдат изтласкани и унищожени = нарушаване на еко-равновесието.

Има опасност от обмен между генно обработени растения (например тютюн) и плевелите - чрез полените. þ Так плевелите ще станат устойчиви на хербициди и ще се разпространят в още по-големи количества, тогава ще се създадат още по-токсични хербициди за борба с плевелите и т.н.

ГИ създава растения, произвеждащи собствени пестициди във всяка своя клетка и то непрекъснато. þ Така растенията се превръщат в отрова.

Компанията Monsanto е създала "семена терминатори". Растението от тях дава плод само 1 година. Целта е да се купуват семена всяка година. Но така чрез полени могат да се заразят генетично и други култури. Тези семена дават по-малко устойчиви растения, даващи и по-малка реколта. þ Така ще се купуват и повече хербициди. þ Голям брой фермери ще банкрутират и стопанствата им ще бъдат изкупени на безценица от големите компании. Но всичко това няма нищо общо с подобряване изхранването на човечеството. Някъде вече се обработват така семена на ориз, пшеница, соя, сорго (тропическо растение).

Създадени са бактерии за производство (в контейнер) на ванилия, на масло от канела. þ Плантаторите ще се разорят.

Вече 60% от соята в соевите олио, брашно, лецитин и протеин е генно изменена.  

За царевицата този процент е 50%. Генетично се модифицират домати, тикви, картофи и др. Алчни компании тъпчат с купища различни гени от вируси, бактерии, насекоми и животни - плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Какво ще стане ако това безумие продължи само още няколко години?

Създават се чрез ГИ нови организми, изяждащи вредителите по различните култури. þ Но тях кой ще изяде - те стават част от нашата еко-система, възпроизвеждат се ...

Възможно е чрез ГИ създаване на смъртоносно оръжие за унищожение на определени етнически групи - оръжие с избирателна способност. Разпространява се чрез газ, спрей във водоизточниците и убива, прави хората безплодни, причинява раждане на деца с малформации. Така диктаторът ще избива групите, които не го поддържат.

Технологичният напредък значително е изпреварил духовния. Шепа транснационални компании, научни институти и правителства може да държи патента върху гените на човешката раса и за микроорганизмите, растенията и животните, и да се разпорежда с тях = безпрецедентна власт да диктуват условията на живот.

Компаниите си плащат за да не пишат по етикетите, че храната  е от ГИ, дори пишат "органични" храни. САЩ не задължава маркировка за генно изменените храни. Всички консултанти и научни институти са подкупени.

Генно манипулираните култури и продукти трябва да се забранят до безспорно дълготрайно доказване на безопасността им, а на всички генно променени храни - да има етикет.

Източник: www.zdravekip.com

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg