BGtop
Био Форум » ЗА НАС КОНТАКТИ ОНЛАЙН ПОРЪЧКА СТАТИИ
E-Mail Абонамент
Получавайте на Вашия e-mail актуална информация за нови продукти, промоционални оферти, интересни статии и събития
Име, Фамилия:
Населено място:
Телефон:
E-mail:
СТАТИЯ: "СУРОВИНИ ОТ КОНТРОЛИРАНИ БИОДИНАМИЧНИ И БИОЛОГИЧНИ НАСАЖДЕНИЯ"
СТАТИЯ:

 

 

Суровини от контролирани биодинамични и биологични насаждения

Постепенно екологичните перилни и почистващи препарати навлизат и на българския пазар. Продуктите на някои марки съдържат суровини от  контролирани биодинамични и биологични насаждения. Такива суровини са масла като рапичното, лавандуловото, кокосовото, маслиновото, палмовото и др. Логично е да се запитаме какъв е смисълът от използването на тези суровини в производството на перилните и почистващите препарати?

 В дълбока древност човек е измивал тялото си и е изпирал дрехите си, като в същото време е вярвал, че с това извършва религиозен ритуал. Ритуалното измиване го е издигало до единение с духовната му същност. Телесната и духовната чистота са били неотменно свързани.

В днешно време се стремим да отделяме колкото се може по-малко време на почистването на дома, прането и измиването на съдовете. Гледаме на тези дейности като на необходимо зло, което да свършим между другото. И въпреки това чистотата е запазила своята значимост за човека. Питали ли сте се защо имаме потребност да са се облечем в чисти дрехи? Защо се чувстваме толкова добре, когато си легнем в чисти чаршафи? Защо подреждаме и почистваме дома си преди да посрещнем гости или преди празник? Това е така защото редът и чистотата се отразяват благотворно на душата.

Средствата, с които перем и почистваме също трябва да отговарят на критерия за чистота. «Нечистите» средства постигат само привидна чистота и създават привидно усещане за чистота, като придават на предметите блясък, мекота и правят бялото още по-бяло.

Препаратите за пране и почистване могат да бъдат произведени на основата на различни суровини като минерали, растения, нефт и суровини от животински произход. На критерия за чистота отговарят само растенията и минералите, те са сами по себе си чисти, докато животните и човека имат отделителна система и потребност да се почистват.

Нефтът е растителна субстанция, която е възникнала по време на отминали ери вследствие на отделянето на въздух и светлина и високо налягане. Скрит дълбоко в земните недра нефтът изпълнява жизнена функция за нашата планета. Но изваден веднъж на светло нефтът се превръща във вредна за живота субстанция, която уврежда земеделската почва, почти не може да бъде разграден от естествени микроорганизми и чрез използването му като гориво и енергиен източник е един от основните причинители на замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид.

Дори да се ограничим до използването само на минерали и растения в производството на препарати и да избягваме петрохимичните съставки, това не е достатъчно.  Общоприетите методи за отглеждане на селскостопански култури отравят и ограничават растенията в тяхното  развитие. При условията на тези общоприети методи растението вече не е същинско растение. Например само изкуственото наторяване съкращава дължината на растителните корени. Листата, цветовете и плодовете на растението стават големи месести, вкусът е воднист, ароматът се губи. Насажденията редовно се обработват с пестициди и препарати за удължаване на трайността. Остатъци от препаратите неизбежно замърсяват растенията и това се приема като допустима норма. Отглеждането на растения и животни, което има за цел високи добиви допълнително довежда естествените им характеристики до крайности. Генното инженерство прави дори нещо повече. Намесата в ядрото на клетката води до коренна промяна в обмяната на веществата и в градивните сили на растението.

В сравнение с растенията от контролирани биодинамични и биологични насаждения, растенията отглеждани по гореописания начин губят голяма част от своята жизненост и блясък. Има лабораторни измервателни методи, чрез които ясно може да се види качествената разлика между суровините от конвенционални и тези от биологични насаждения. 

Някой ще възрази, че чрез химическото преобразуване на маслата в сапун, например се губи цялото биологично качество на суровината.  Лабораторните изследвания ни показват друго. След обработка на суровината и добиване на есенции качество им зависи значително от изходния материал.

В производството на екологичните и почистващи препарати на германската фирма SONETT се използват само масла и етерични масла от биодинамични и биологични насаждения, както и от диви растения. Това е основен принцип на препаратите SONETT, които вече може да намерите и на българския пазар и които ви дават възможност за почистване и пране съобразено с човешката природа и  околната среда.  

 

© ЕКОМАКС АПИ
Електронен магазин - Грижа за здравето, външния вид и всичко за дома. За да се чувстваме и изглеждаме добре!
Адрес: София, ул. Кораб планина 22
телeфон: 02 / 868-31-23
мобилен: 087 8621509
факс: 02 / 868-31-23
e-mail: ekomakc@abv.bg